top of page

Polateszt vizsgálat

Frissítve: 2023. szept. 7.

Kimutatható a szemizmok együttes működésének zavara, a rejtett kancsalság. (heterophoria)

A vizsgálat segítségével olyan látászavarokat is felismerhetünk, melyek egy általános látásvizsgálaton nem derülnek ki.

Vision-R 800 egy automatikus önálló vizus-kép rendszer. Diagramok széles skáláját jeleníti meg egy LCD képernyőn. A Vision-R 800 képeit lehet váltani távirányítóval vagy digitális Phoropterrel.


A vizusjelvetítőkkel ellentétben Vision-R 800 szélesebb körűen képes az LCD képernyőn képeket, ábrákat bemutatni (több mint 100 féle általános és speciális ábra).


A tökéletes térlátáshoz kétszemes együtt látás szükséges. Ha előre tekintéskor a szemek nyugalmi állása eltér a párhuzamostól, az agy csak hatalmas erőfeszítések árán tudja a látott képeket összehozni, tökéletesíteni, és a megfelelő háromdimenziós látást létrehozni. A probléma gyakori, viszont a rejtett kancsalság sokaknál nem okoz panaszokat. Fáradékonysággal, migrénes fejfájással, erős frontérzékenységgel fordulnak orvoshoz, eközben nem is sejtik, hogy szemprobléma is lehet a háttérben. A POLATESZT vizsgálat állami intézményekben és optikákban is csak néhány helyen érhető el, ezért sok esetben előfordulhat, hogy a rejtett kancsalság nem derül ki és a fejfájásra, migrénre egyszerűen csak egy tüneti, gyógyszeres kezelést alkalmaznak.


POLATESZT vizsgálat elvégzését az alábbi panaszok előfordulása esetén javasoljuk:


fejfájás, migrén

szemüveg megszokási panaszok

fókuszálási nehézségek

olvasási, írási, tanulási problémák (betűtévesztés, sorkihagyás)

figyelem és koncentrációs zavarok

szem és -környéki fájdalom

fényérzékenység

vörös szemek

kettős látás

bizonytalan térérzékelés

A POLATESZT teljesen fájdalommentes. Egy speciális vizsgálati szemüvegben egy polarizációs szűrőn keresztül nézünk polarizált ábrákat a vizsgálati monitoron. A jobb és a bal szem képe így különválik, az ábrákon tapasztalt eltéréseket értékelve pedig lehetőség nyílik a két szem együttműködésének vizsgálatára. A fenti panaszok valamelyikének jelentkezése esetén mindenképpen érdemes a vizsgálatot elvégezni, már 6 éves kortól lehetséges. A rejtett kancsalság úgynevezett prizmás szemüveglencsével nagyszerűen korrigálható. A prizmás szemüveg teljesen úgy néz ki, mint egy átlagos szemüveg, melynek viselésével levesszük a terhelést a szemizmokról és az agyról.


Comments


bottom of page