top of page

Hogyan történik nálunk a látásvizsgálat?

Frissítve: márc. 1.

Egy jó szemüveg, egy megfelelő kontaktlencse kiválasztása a precíz és alapos vizsgálattal kezdődik. Az 1 órás vizsgálat során minden tudásunkkal és technikai hátterünkkel azon dolgozunk, hogy a legjobbat adhassuk.


Az 1 órás vizsgálatban számunkra az a legfontosabb, hogy megtapasztalja a tökéletes

látás élményét a tökéletes szemüveggel vagy kontaktlencsével.

Ez már nem csak egy egyszerű táblaolvasás, hanem egy mindenre kiterjedő komplex vizsgálat, speciális látástesztekkel, műszerekkel a legmodernebb technikával.

Nálunk a vizsgálat nem csak a hagyományos látásvizsgálatból áll, megnézzük azt is, hogy van-e szemészeti elváltozás (szürkehályog, zöldhályog) szemnyomásmérést végzünk és a száraz szem betegség megállapítását.

A legkorszerűbb és legprecízebb gépeket használjuk , a vizsgálatok teljesen fájdalommentesek.

Ha szükséges, polateszt vizsgálatot is végzünk.

Három évtizedes tapasztalattal rendelkezünk.

Tudásunkat folyamatosan képezzük, hogy szakmailag a legtöbbet nyújthassuk.

A vizsgálatokra garanciát vállalunk.

Így biztos lehet benne, hogy a legalaposabb és legkörültekintőbb lépéseket tesszük meg azért, hogy boldogan és nyugodt szívvel viselje szemüvegét, kontaktlencséjét.

Lássuk mi történik az egy órás vizsgálat során:

Mielőtt elkezdjük a gépi vizsgálatot, alaposan átbeszélünk néhány fontos általános egészségügyi kérdést.

Betegségekről pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, érrendszeri betegség, pajzsmirigy betegség, fertőző betegségek, daganatok, műtétek,allergia, állandó gyógyszerszedés stb.

Szemészeti, látási előzmények, szemműtétek, sérülés, korábbi szembetegség, kezelések, örökletes betegségek, gyerekkori szemészeti előzmények, első korrekció használata, utolsó látásellenőrzés időpontja, milyen szemüveget, kontaktlencsét használt eddig (egyfókuszú, bifokális vagy multifokális).

Jelenlegi panaszok, látás problémák.

Látásigény felmérése - munkahely, digitális eszközök, speciális körülmények,életmód, autóvezetés stb.

Ezután következik a refrakto-keratométeres vizsgálat (komputeres vizsgálat). Legújabb, legprecízebb bemérés Nidek Tonoref III & iRX géppel. Csúcstechnológiás hatékony diagnosztikával felszerelt gépünkFull 3D automatikus szemkövetéssel és mérésindítással, megnövelt területű vizsgálati mezővel a legpontosabb érték adatokkal. Ebben a fázisban a szemnyomás méréssel elvégezzük a zöldhályog szűrést is.


Korrigálatlan látásélesség (nyerslátás) felvétele, külön-külön, aztán együtt a két szemen, keresztcylinderes eljárással, mely nagyon precíz ellenőrzést tesz lehetővé.

A hagyományos próbakeret mellett, automata phoropterrel kényelmesebb, korszerűbb formában történik a látásvizsgálat.

A legjobb dioptria értékek meghatározását tesztábrákkal végezzük, ezekkel a bizonytalan válaszokat pontosítjuk. A fénytörési hibák, rövidlátás, távollátás, asztigmia (torzlátás) presbyopia (öregszeműség) meghatározása távoli, munka, közeli ill.egyedi távolságokra. A dioptriás értékek nem csak ülő helyzetben, hanem mozgás közben is kipróbálásra kerülnek.


A Polateszt vizsgálattal olyan látásproblémák is felderíthetők, melyeket az általános látásvizsgálat nem mutat ki. Szemmozgások ellenőrzése után megnézzük, hogy működik a két szem együtt, esetleg fennáll-e szemizom egyensúly zavar, rejtett kancsalság. Teljesen fájdalommentes, polár szűrős lencséken keresztül nézünk ábrákat egy LCD monitoron. Az ábrákon tapasztalt eltéréseket értékelve pedig lehetőség nyílik a két szem együttműködésének rendellenességeire és a megfelelő korrekció megállapítására. A rejtett kancsalság úgynevezett prizmás szemüveglencsével nagyszerűen korrigálható. A prizmás szemüveg teljesen úgy néz ki, mint egy átlagos szemüveg, melynek viselésével levesszük a terhelést a szemizmokról és az agyról.


A réslámpa egy speciális a szem elülső szegmensének felnagyítására használható mikroszkóp. Tökéletesen látható vele a szemfelszín, a szaruhártya állapota, kóros elváltozásai, a szemszárazság tünetei. Kontaktlencse viselőknél ezzel a műszerrel látjuk a kontaktlencse elhelyezkedését és optimális mozgását a szemfelszínen.

Megnézzük a szemlencsét, így fény derülhet egy esetleges szürkehályog betegség meglétére. Ha a látásélességet nem tudjuk 100%-ra kijavítani, látjuk a szemlencse elváltozást (szürkehályog) illetve szem vagy szemfenéki betegségekre gyanakszunk, abban az esetben szemüvegkorrekciót nem írunk fel, hanem szemész szakorvosi vizsgálatra irányítjuk.


Végül a vizsgálat eredményét megbeszéljük és kiválasztjuk az Ön egyedi igényeihez legjobban illeszkedő látásjavító eszközt, ami lehet szemüveg, kontaktlencse együtt vagy külön. A szemüveg lehet egyfókuszú, bifokális vagy multifokális, a kontaktlencse pedig egyfókuszú vagy multifokális.


Szemüvegeseinknek javasoljuk az éves kontrollvizsgálatot, kontaktlencséseinknek pedig 3-6 havonta érdemes eljönnie egy felülvizsgálatra.

Megajándékozzuk egy Törzsvásárlói hűségkártyával, amelyen vezetjük a vizsgálati időpontokat, így nem feledkezik meg a következő alkalomról és nem marad le a kontrollvizsgálat lehetőségéről.


Hogyan készüljön fel a vizsgálatra?

Kérjük a vizsgálat napján tartózkodjon a digitális eszközök hosszantartó használatától.

A látás, polateszt és kontaktlencse alkalmassági vizsgálat előtt kérjük, hogy 3 nappal ne viseljen kontaktlencsét.

Ha gyógyszer beállítás alatt áll ( pajzsmirigy, magas vérnyomás, cukorbetegség stb.), akkor nem javasoljuk a látásvizsgálatot.

Kérjük hozza el régi szemüvegének adatait illetve szemüvegeit.

Szeretettel várjuk Optikánkban, hogy Ön is tisztán lásson!


Comments


bottom of page