top of page

Glaucoma (zöldhályog) szűrés

Frissítve: márc. 2.

A világon a súlyos mértékű látásromlás második leggyakoribb oka a glaucoma, más néven zöldhályog. Egy komplex betegség, látóideg károsódással, ami a látásélességre és a látótérre is hatással van.


A látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegség. A csarnokvíz nem tud megfelelően ürülni, megemelkedik a szem belső nyomása. A csarnokvíz biztosítja a szem elülső szegmensében a szövetek anyagcseréjét, a szem egészségét és optimális működését is. A csarnokvíz termelődése és elvezetése finom szabályozott egyensúlyban van, a megfelelő elvezetés akadályozott, megemelkedik a szemnyomás. Az emelkedett szemnyomás megnöveli a zöld hályog kialakulását. Eleinte kisebb-nagyobb látótér kieséseket okoz, később az előrehaladottabb állapotában bekövetkezik a látótér-szűkület, látás csökkenés, majd az összes rost elhalásával a vakság.


A betegségnek több típusa is előfordul:

A nyitott zugú, lassú csarnokvíz áthaladás, fokozatos szemnyomás emelkedéssel jár. Tünetek nem vagy alig észlelhetők. A leggyakrabban előforduló forma a glaucoma betegségben.


A zárt zugú , az elzáródott csatornák miatt az elfolyás akadályozott, magas szemnyomással és erős fejfájással,akár hányással társul. Azonnali szemészeti ellátást igényel. A betegség lehet genetikai eredetű ezt elsődleges glaucomának nevezik, illetve különbözö kockázati tényezők is okozhatják ez a másodlagos glaucoma. Ezek a kockázati tényezők a magas vérnyomás, cukorbetegség, szemben gyulladás, daganat, sérülés, szteroid tartalmú gyógyszerek.



Számos esetben eleinte teljesen észrevehetetlen, éppen ezért nagyon veszélyes. A kezdeti stádiumban egyáltalán nem jár tünetekkel, így az egyetlen elővigyázatosság, amit megtehetünk, ha rendszeresen elvégeztetjük a szűrést, megméretjük a szemnyomást. A nemtörődömség, aprevenció hiányában sajnos a beteg már csak későn a nagyfokú látótér beszűkülést észleli. Általános tünetként jelentkezhet fejfájás, homályos látás amelyekből nyilván elsőre nem a zöldhályog gyanúja merül fel bennünk. Elővigyázatosságra ad okot, ha vérrokonaink között volt már glaukomás.


Javasoljuk évente egy alkalommal elvégzett zöldhályog szűrést.A szűrés mindössze pár percet vesz igénybe, műszeres vizsgálattal teljesen fájdalommentesen végezhető. A vizsgálat úgynevezett non-contact vagyis érintésmentes szemnyomás mérés. A zöldhályog maradéktalan gyógyítása nem lehetséges, azonban megelőzhető és kezelhető. Az elsődleges glaucoma esetében nincs mód a megelőzésre, lévén genetikai, vagy akár veleszületett probléma is lehet. A másodlagos zöldhályog azonban sok esetben megelőzhető, amennyiben rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálatokon és idejében megkezdjük a kezelést. Emellett sokat tehetünk, ha ügyelünk a vércukor-szintünkre, a vérnyomásunkra. A köztudatban elterjedt, hogy a zöldhályog az időskorúak betegsége, azonban már 40 éves kor körül is beszélhetünk lehetséges kialakulásáról. Ne gondoljuk, hogy a probléma csak az időseket érintheti.


A betegség kezelése szakorvos által többféle módon történhet. A szemnyomást csökkentő cseppek használata megoldás lehet a problémára, de a különböző lézerkezelések szintén elősegítik a javulást. Emellett súlyosabb esetben elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás, mely során a glaucoma típusától függően különféle eljárások segítségével orvosolható a betegség.

Küldetésünknek tekintjük, hogy megtartsuk éleslátását és megőrizzük szemének egészségét! Jöjjön el a Kontakt Optikába évente egyszer glaucoma szűrésre.

A vizsgálat teljesen fájdalommentes, néhány percet vesz igénybe.


bottom of page