top of page

A kék fény, amelytől óvnunk kell a szemünket

Frissítve: ápr. 16.


A világ megváltozott. Egyre több időt töltünk digitális készülékek között. Ez teljesen átalakította vizuális szokásainkat és szemünk terheltségét. Ezek az eszközök, a LED fények és a Nap is bocsájt ki olyanfajta kék fényt, amely káros a szemre.


A televíziók, tabletek, laptopok, okos telefonok használatával egyre gyakoribb panasz a szemfáradság, a szemszárazság, a szemirritáció, a fejfájás, a homályos látás, az álmatlanság vagy a vörös szem. A közvetlen kék fény károsítja a retinát és felelős az időskori makula degeneráció kialakulásáért. Sokszor észre sem vesszük, hogy huzamosan, hosszú ideig nézzük ezeket a képernyőket. Annyira belemélyedünk a munkába vagy a játékba, hogy megfeledkezünk róla, hogy ez milyen káros lehet. A túlterhelt alkalmazkodás a szem fáradtságához vezet a szemizmok folyamatos munkája miatt. Kevesebbet pislogunk és emiatt szemszárazság lép fel. Szemünk ég, kivörösödik, mi magunk is érzékeljük a problémát.


A legmodernebb megoldás a szemüvegek felületkezelése, melyet kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. Ez a láthatatlan védelem az alapanyagban szelektíven szűri a kék fényt. Vagy is átengedi a türkiz-kék fényt, de kiszűri a káros ibolya-kék fényt. Csökkenti a szembe jutó káros kék fény mennyiségét, csökkenti a tartós közelre fókuszálás okozta panaszok tüneteit, kontrasztosabb látást biztosít. Külön figyelmet kell fordítani a fiatalok és a gyermekek védelmére, ezért Optikánkban hangsúlyozottan javasoljuk a fiatalabb korosztály szemüvegének kék fény elleni felületkezelését.


Optikánkban a kiváló minőségű, legkorszerűbb ESSILOR Eyezen Start, Eyezen Boost Eye protect System és Prevencia felületkezeléseket ajánljuk.


Néhány hasznos tanács, hogy élvezetesebb és könnyebb legyen a digitális munkavégzés:


Használjunk kék fény elleni védőréteggel ellátott szemüveget. Nézzünk 45 percenként 10 percig 20 méteren túli távolságra. Figyeljünk a megvilágításra, több természetes fényt kapjon a szemünk, ablakkal szemben sose üljünk. Használjunk kevesebb légkondicionálást. Állítsuk a képernyő magasságát a szemmagasság alá. Rendszeresen ellenőriztessük látásunkat.
Érdeklődjön Optikánkban a további részletekről, kérje személyre szabott tanácsadásunkat. Szeretettel várjuk!Comments


bottom of page